lørdag 20. oktober 2012


Hvordan kan du klare å holde en stabil kroppsvekt?

I dag skal vi jobbe med dine kostvaner. Du skal bevisstgjøres på dine egne holdninger og tenke over hva du kan følge av råd fra myndighetene. Hvorfor er dette en utfordring i ungdomstiden?
Ofte har du kanskje tenkt på hva det er i din livsstil som påvirker kroppen din. Er det kostvanene dine eller andre ting ved din livsstil som gjør det vanskelig å holde en stabil vekt?
http://en.wikipedia.org/wiki/no:GNU_fri_dokumentasjonslisens
Mat og drikke som vi spiser inneholder næringsstoffer som kroppen vår trenger. Protein, fett og karbohydrat er næringsstoff som cellene i kroppen vår kan forbrenne og lage energi av. Denne energien trenger kroppen til alle de ulike oppgavene den skal utføre. Det kan være til indre arbeid, bevegelse eller for varmeproduksjon.

Spiser du mer energi enn det kroppen trenger, vil overskuddet av energi bli omdannet i kroppen til fett.  Dette fettet vil da bli lagret i kroppen sine fettceller. Du vil gå opp i vekt.
Spiser du for lite vil kroppen hente fett fra fettcellene på kroppen. Dette fettet blir forbrent i kroppens sine celler og du vil gå ned i vekt.
Du kan øke kroppen sitt behov for energi ved å drive fysisk aktivitet.




Ditt energibehov vil variere ut fra kjønn, alder, kroppsstørrelse, kroppsammensetning, helsetilstand og klimaet du lever i.
Så her kan du selv velge hva som passer for deg.
Bli mer aktiv og bruk mer energi eller spis mindre mat/drikke og dermed få et lavere energiinntak, dersom du ønsker å gå ned i vekt.
Ønsker du å legge på deg er det viktig å få mer energi gjennom maten du spiser.

Gode kostråd for å holde en stabil vekt:
·         Unngå fet mat i hverdagen
·         Unngå høyt sukkerinntak – sukker er «tomme kalorier»
·         Spis nok fiber, fiber gir metthetsfølelse og  demper derfor småspising
·         Velg grove kornprodukt
·         Spis tre porsjoner grønnsaker og to frukter daglig
·         Velg kokt eller bakt potet istedenfor pommes frites eller chips
·         Spis mer fisk
·         Velg kylling og magert kjøtt istedenfor kjøttdeig og pølser
·         Velg magre meieriprodukter
·         Vær forsiktig med salt
·         Drikk vann som tørstedrikk

Hvorfor er det vanskelig å holde seg til de sunne og riktige valgene?

3 kommentarer:

  1. Jeg mener at dette kan du gjenomføre med klassa de. Mener at du har gode fagkilder i innlegget. Det kan være en god ide å legge til en lenke til det aktuelle fagstoffet. Synes du i denne bloggen klarer å engasjere elevene.Det virker som at du har godt planlagt undervisningen og du knytter det til faglige emner.

    SvarSlett
  2. Grethe du skriv om noko som elevane er opptekne av. Det er bra at tek dette emnet opp på ein fagleg måte. Eg trur at dette opplegget lar seg gjennomføre. Slanking er eit vanskeleg emne, med mange rare råd frå media. Bloggen din viser at det er ikkje ein enkel måte å tape vekt på.

    SvarSlett
  3. Oversiktelig og flott gjennomført. Godt jobbet!

    SvarSlett